Monday, August 31, 2009

Merdeka! Tanahairku

flag

"SELAMAT ULANGTAHUN KEMERDEKAAN, TANAHAIRKU."

Sejak semalam rancangan tv menghidangkan berbagai program sempena sambutan hari kemerdekaan tanahair. Dalam mencari² program yg terbaik utk ditonton aku terhenti pada sebuah visual hitam putih yg dipaparkan di tv1. Visual rakaman detik pengisytiharan kemerdekaan Tanah Melayu dari Penjajahan British. Pertama kali aku menontonnya.

Setiap kali hanya detik Tunku Abdul Rahman melaungkan kemerdekaan yg disiarkan berulang² kali. Namun kali ini aku berpeluang menyaksikan rakaman penuh peristiwa paling bersejarah itu. Berikut adalah gambaran rakaman tersebut yg dizahirkan dalam bentuk penulisan. Dipetik dari http://www.angelfire.com/biz7/mohdhafni/sejarah.htm


Pilihan raya umum yang pertama ditandingkan pada tahun 1955. Parti-parti seperti PAS, Parti Negara di bawah pimpinan Dato' Onn bin Jaafar, Parti Buruh, Parti Progresif Perak, Parti Perikatan UMNO-MCA-MIC dan sebagainya bertanding dalam pilihan raya umum tersebut.Parti Perikatan UMNO-MCA-MIC memenangi 51 kerusi daripada 52 kerusi yang dipertandingkan. 1 kerusi lagi dimenangi oleh PAS. Dengan kemenangan dalam pilihan raya, kabinet kerajaan telah dibentuk. Tunku Abdul Rahman menjadi Ketua Menteri yang pertama.


Pada tahun 1956, Tunku Abdul Rahman mengetuai suatu rombongan ke London untuk membincangkan perkara-perkara mengenai kemerdekaan. Rundingan ini mengambil masa tiga minggu di London. Perjanjian London 1956 ditandatangani pada 8 Februari 1956 yang menyatakan persetujuan memberi kemerdekaan kepada Tanah Melayu. Sekembali ke Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman mengumumkan tarikh kemerdekaan di Melaka.


Pada tahun 1956, suatu Suruhanjaya Perlembagaan Komanwel ditubuhkan untuk menggubal perlembagaan. Suruhanjaya Perlembagaan Komanwel atau lebih dikenali sebagai Suruhanjaya Reid yang dipengerusi oleh Lord Reid dari Britian terdiri daripada pakar-pakar undang dari negara Komanwel. Laporan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Reid dipinda oleh Jawatankuasa Kerja dan diluluskan oleh Majlis Undangan Persekutuan.

Bendera Union Jack iaitu bendera British diturunkan di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad, Kuala Lumpur pada tepat pukul 12 malam 31 Ogos 1957. Kemudian, Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan kemerdekaan di Stadium Merdeka. Jemaah Menteri diumumkan juga pada hari pengisytiharan kemerdekaan.
Apabila tarikh Kemerdekaan telah ditentukan, Tunku telah mengarah Jabatan Kerja Raya untuk membina sebuah stadium terbuka yang akan dijadikan tempat pengistiharan Kemerdekaan. Tunku memilih sendiri lokasinya, di sebuah bukit yang rendah berdekatan Jalan Birch dan stadium itu dinamakan 'Stadium Merdeka'.

Stadium Merdeka 5.00 pagi, 31 Ogos 1957, hujan turun dengan lebatnya. Dato' Abdul Razak yang melawat Stadium pada pagi itu gelisah dengan takungan air di tengah-tengah padang di mana Askar Melayu akan mengadakan perbarisan kehormat. Dato' Razak adalah Timbalan Pengerusi, Jawatankuasa Persiapan Kemerdekaan dengan Tunku sendiri adalah Pengerusinya.

7.00 pagi, hujan mulai reda. Dato' Razak menalipon Tunku dan melaporkan keadaan di stadium. Beliau mencadangkan agar ketibaan Raja-raja Melayu, Duke serta isteri dan Pesuruhjaya Tinggi dilewatkan satu jam.

9.00 pagi, langit mulai cerah, rintik-rintik hujan semakin mengecil dan hilang dari pandangan. Perabut dan perhiasan mula dibawa keluar dengan kadar segera. Tunku telah bersiap sedia di rumahnya. Berbaju Melayu hitam, berkain samping, berselitkan keris bersarong gading dipinggang serta bertengkolok songket, Tunku menantikan saat untuk bertolak.

Di Stadium Merdeka, Tunku berdiri gagah menerima ketibaan Duke of Gloucester yang memakai pakaian istiadat ketenteraan British berpangkat Field Marshall. 'God Save The Queen' berkumandang ketika Duke of Gloucester yang merupakan pakcik Queen Elizabeth II masuk da mengambil tempat. Duke telah diiringi oleh Pesuruhjaya Tinggi British, Sir Donald MacGillivray.

Raja-raja Melayu pula duduk dipayungi oleh sembilan payung kuning, Yang DiPertuan Agong pula duduk di tengah-tengah, di kirinya Tunku dan di kanannya Duke.

Duke kemudiannya menyerah 'Instrumen Kemerdekaan' yang mana merupakan suatu pengakuan British bahawa ia menyerahkan kedaulatan Pulau Pinang dan Melaka kepada negara baru ini dan seterusnya menarik balik 'perlindungan' yang diberikan kepada negeri-negeri Melayu.

Tunku kemudiannya membacakan pengistiharan Kemerdekaan yang antara lainnya menyebut "Dengan nama Allah, Persekutuan Tanah Melayu untuk selamanya sebuah negara yang demokratik dan Merdeka". Acapkali suaranya tenggelam dan pekikan Merdeka! Merdeka! Merdeka! oleh rakyat sebuah negara baru yang lahir dari suatu perjuangan yang suci.

Seorang anak bangsa yang menyaksikan segalanya di depan mata, menghuraikan pengalamannya, Hujan renyai-renyai menghiasi pagi. Tanpa disedari linangan air mata membasahi pipi. Stadium Merdeka dibanjiri oleh anak-anak bangsa yang datang dari setiap pelusuk negeri. Masing-masing hadir dengan harapan yang tinggi. Menjadi saksi, satu peristiwa yang penuh bererti, yang tidak akan dilupai tersemat disanubari sampai mati. Merdeka telah kita miliki.

Menonton rencana kemerdekaan ini sambil cuba meletakkan diriku di tempat mereka ketika itu ternyata mengharukan. Tergambar betapa hati mereka berbunga mengecapi detik kemerdekaan yg hakiki. Betapa manis dan indahnya nikmat kemerdekaan yg terbentang di depan mata. Ianya bukan lagi lakaran mimpi atau igauan anak bangsa yg dahagakan sebuah kebebasan. Wajah anak bangsa yg memenuhi stadium menzahirkan kegembiraan dan harapan yg menggunung demi sebuah masa depan yg lebih gemilang.

“Seorang anak bangsa yang menyaksikan segalanya di depan mata, menghuraikan pengalamannya. Hujan renyai-renyai menghiasi pagi. Tanpa disedari linangan air mata membasahi pipi.”Kata-kata ini mengingatkan aku pada arwah ayah. Saban tahun ayah pasti akan menceritakan dengan bangganya bila mana dia dan datuk adalah antara ratusan anak bangsa yg menjadi saksi laungan kemerdekaan oleh Tunku Abdul Rahman di Stadium Merdeka. Bangun awal pagi, bersiap² dgn pakaian putih bersih dan bersongkok. Lalu kedua mereka akan bertolak dari rumah dengan semangat yg berkobar-kobar. Usia ayah baru 11 tahun. Namun dia telah memahami erti perjalanannya di hari itu.


Iklan merdeka Petronas ini mengingatkan aku pada pengalaman arwah ayah dan datuk di hari bersejarah itu.


.

No comments: